İLKE MALİ HUKUK DENETİM DANIŞMANLIK

" İlkelerimiz Bir, Dostluğumuz, Birlikteliğimiz Daim Olsun "
TEST AÇIKLAMASI TEST AÇIKLAMASI TEST AÇIKLAMASI TEST AÇIKLAMASI TEST AÇIKLAMASI TEST AÇIKLAMASI

3 Haziran 2011 Cuma / ATİLA KOÇER-Mali Hukuk Uzmanı

Listeye Dön

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU AÇIKLAMALARI

Yeni Türk Ticaret Kanunun Temel Gayesi açıklık, net ve şeffaf olarak Dünya Ekonomisine uyum gösterebilmektedir. 1535 maddeden oluşan içinde birçok düzenlemeye yer vererek dünyada ’ki değişimlere ve gelişmelere göre uygulanmaya çalışılan Yeni Türk Ticaret kanunu 01.07.2012 de Yürürlüğe girecektir. Maddelerinin Yürürlük tarihleri 01.07.2015 tarihine kadar 3 yıl sürede çeşitleri zaman dilimleri içinde Yürürlüğe girecektir.

Kanun şu ana kadar Ülkemizde tam anlamıyla anlaşılır hale gelmemiştir. Kanunun daha iyi anlaşılması bakımından yapılacak çalışmaların ve düzenlemelerin daha açık, daha net ve herkesin anlayabileceği bir şekilde anlatılması ve yayınlanması gereklidir. Rehberlik edici, yararlı bilgi ve belgelerin kafalardaki soru işaretlerine cevap verebileceğini ve her nedense Yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında Kamuoyunda olumsuzluk yaratmak için çaba harcayan Kalemşörlerin, yorumcuların ve konuşmacıların var olduğu görülmektedir. Ancak yapılacak yeni düzenlemeler ve toplantılar sonunda gerçeklerin ortaya konulmasıyla bu kişilerin neler yapabileceklerini de merak etmekteyim. Kanun da yanlışlar, eksikler, hatalar var mıdır derseniz vardır. Ama bunlar Tebliğlerlen düzeltilecek, düzenlenecek konulardır. 1535 maddelik Kanunda 40 maddede bana göre de açıklığa kavuşturulması gereken eksikler bulunmaktadır. Bu eksiklerden bazıları şöyledir.


Ticari Defterlerin açılış kapanış tasdiklerinin yapılmadığı zaman veya geç yapıldığı zaman, neler olabileceği açılış süreleriyle ilgili detay ve açıklamalar belirsiz ve yetersizdir. Uygun defter tutmayanlar tespit edilirse 4.000 TL para cezası uygulanacağı ödendiği takdirde de Kamu Davasının ortadan kalkacağı belirtilmiştir. Böyle 40’a yakın henüz netliğe kavuşmayan düzenlemelerle açıklamaya kavuşturulması gereken konular bulunmaktadır. Kamuoyunda Cezaların çok ağır olduğu Yöneticilerin ve Şirket Sahiplerinin büyük bir bölümünün hapse gireceği şeklinde endişeler bulunmaktadır. Cezaların büyük bir bölümü ertelemeli ve ön ödemelidir. Yalnız Şirket Kuruluşu ve Sermayesiyle ilgili belgelerin gerçeği yansıtmaması, gerçeklerin saklanması, yanlış hileli yanıltıcı belgelerin düzenlenmesi ceza gerektiren Fiillerden biri olarak ertelenme ve ön ödeme gibi imkânlardan faydalanamaz, ayrıca borçlanma yasak Faiz Serbest konusu da şöyledir. Şahıs Şirketlerinde şirkete konulan Sermaye karşılığında ortaklara faiz ödenebilir ancak burada kasıt ilk konulan sermaye değil daha sonra yapılan karar alınan Sermayeyi yükseltmekle ilgilidir. Bununla ilgili yapılacak Sermaye artırımında Faiz alınabileceği mümkündür. Ancak Sermaye Şirketlerinde şirkete ortaklar tarafından konulan sermayeyle ilgili faiz ödenmeyecektir. Bir diğer konuda Şirket Yöneticilerine ödenen paraların internette Şirkete ait web sayfasında ilan edilmesi yayınlanmasıdır. Burada ödenen ücretler tek tek değil toplu olarak açıklanacaktır. Ancak yüksek paralar karşılığı Üst Düzey Yöneticiler Transfer edilmekte ve bunlara ödenen paraların açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Yeni Türk Ticaret Kanununa göre en çok konuşulan konulardan bir tanesi de Anonim Şirketlerde Borçlanma Yasağına ilişkin düzenlemedir. İştirak taahhüdün dışında Pay Sahiplerini (ortakların) Şirkete Borçlanması yasaklanmıştır. Şirket Kuruluşlarında ve Sermaye artırımında pay sahipleri (ortaklar) tarafından şirkete ödenmesi gereken, taahhüt edilen borç yasak kapsamında değildir veya Borç Şirketle ilgili, Şirketin işletme konusu veya pay sahiplerinin (ortakların) işletmeyle ilgili kullanması gereken ve emsalleriyle aynı şartlar yada yakın şartlarda oluşmuş ise bu borçlanmada yasağın dışında kalan bir borçlanmadan ibarettir. 


Ayrıca ortakların veya yakınlarının şirketin diğer tüm müşterilerine uyguladığı ticari şartlar kapsamında ve ayrım gözetilmeksizin Şirketten vadeli mal almaları Kanun kapsamındadır. Ancak vade ve malın satış değeri üzerinde farklı bir uygulama yapılırsa örneğin 10.000 TL bir mal Şirket ortağına 8.000 TL’e verilirse veya 10 ay taksitte satılan bir mal Şirket ortağına veya yakınlarına 15 ay taksitle satılırsa buda borçlanma yasağının ihlal edilmesi Kanuna aykırılık teşkil etmektedir  ve bu suçun karşılığı olarak da 300 günden az olmamak kaydıyla Adli Para Cezalarıyla cezalandırılması hüküm altına alınmıştır. ‘’AMAN DİKKAT’’ Borçlanma Yasağı 01.07.2012’de Yürürlüğe girecektir. Bu tarih sonrası aykırı şekilde Şirkete Borçlanma yapanlar, pay sahipleri Cezai Müeyyidelere tabi olacaklardır. Bu tarihten önce şirkete borcu bulunan ortaklar pay sahipleri bu borçlarını 3 (üç) yıl içerisinde nakden ödemek zorundadırlar. Yeni TTK ’da önemli ve çok tartışılan konulardan bir tanesi de Ortakların Şirketten Borç alma konusudur. Ortaklar Şirkette herhangi bir aktif görevlerde bulunmazlarsa Şirketten herhangi bir maaş alamayacaklardır. Ortakların başka bir yerden gelirleri de bulunmamaktaysa bu sorunu nasıl çözecekleri merak konusudur. Bu konuyla ilgili ‘’ Kâr Payı Avans Dağıtımı’’ Tebliğ yayınlanmış ve konuya kısmen açıklık getirmiştir. İkincil düzenlemelerde bu konu daha açık, net ve anlaşılır bir şekilde Kamuoyuna anlatılacaktır. SPK tarafından düzenlenen Avans Kâr Payıyla ilgili Halka açık A.Ş’lerde  3’er aylık dönemler halinde oluşan kârların avans olarak ortaklara dağıtılabileceği ön görülmüştür. Bu imkân Yeni TTK’ da halka açık olmayan A.Ş’lerde de tanınmıştır. Dönem içi Kârlı olan şirketler dönem sonunu beklemeden genel Kurul Kararına veya sözleşme esaslarına göre ortakların paylarına düşen kâr payının bir kısmını avans olarak verebileceklerdir. Verilen avansların toplamı dönem sonunda oluşan ve dağıtılabilen kârdan fazla olması durumunda ortaklar tarafından Şirkete iade edilebilecektir.




ATİLA KOÇER