İLKE MALİ HUKUK DENETİM DANIŞMANLIK

" İlkelerimiz Bir, Dostluğumuz, Birlikteliğimiz Daim Olsun "
TEST AÇIKLAMASI TEST AÇIKLAMASI TEST AÇIKLAMASI TEST AÇIKLAMASI TEST AÇIKLAMASI TEST AÇIKLAMASI

18 Nisan 2013 Perşembe / ATİLA KOÇER-Mali Hukuk Uzmanı

Listeye Dön

YENİ VARLIK BARIŞININ PLANLANAN KAPSAMI

İstanbul da 150.000 i aşkın şirket Özel esaslar adı verilen daha önceleri Kod listesi olarak adlandırılan listelerde yer almakta daha önceki yazılarımda bu sorunun büyük önem teşkil eden ilişkileri ve uzantılarıyla Ticari Hayatı sıkıntılara sokan ve özellikle yansıma özelliğine sahip Katma Değer Vergisi konularında Mükellefleri Telafisi güç imkânsız zararlarla karşı karşıya getiren bir uygulama olduğunu belirtmiştim. Gelir İdaresi Başkanlığının bu konuya acil ve köklü bir çözüm getirmesinin gerektiği düşüncesindeyim Yapılan bu uygulama her yönüyle hatalı eksik ve yanlış bir uygulama olduğu gibi ’ANAYASA‘YA ve Diğer ilgili Kanun Maddelerine aykırılık teşkil etmektedir. Yapılan çalışmalar da özel esaslara tabi mükelleflerin açıklanacağı Kamuoyuna duyurulacağı belirtilmiştir bu kısmen bir bilgi edinmektir. 

Özellikle bu günlerde gündem konusu olan aslında bu yılın Ocak veya Şubat aylarında düzenlenme çalışmalarının başlatılacağı belirlenen daha sonra bir takım sebepler nedeniyle yapılamayan Yeni Varlık Barışı Yasası çalışmalarına Nisan ayı içerisinde tekrar başlanıştır tabii ki bu çalışmalar belli bir süre sonra şekillenmeye başlayacaktır aldığımız bilgiler daha önce yapılan 5811 sayılı varlık barışı kanunuyla 6111 sayılı Kanunun karışımı ve değişik bir versiyonu olduğu şeklindedir. ‘Bu konuyla ilgili tüm kamuoyunun meslek mensuplarının, odaların ve ilgili kuruluşların çok ama çok dikkatle önem vererek ve ciddi toplantılar eleştiriler hatta öneriler getirmesiyle en fazla verimin veya faydanın bu şekilde alınacağı düşüncesindeyim ‘ Yeni çalışmaların başlatıldığı Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacanın, iş dünyasının yurt dışında ciddi miktarda finansal varlıkları bulunduğunu belirterek, "Bu finansal varlıkların Türkiye ye önümüzdeki dönemde daha fazla gelmesini arzu ediyoruz. Bunun için de bir Varlık Barışı çalışmasının faydalı olacağını düşünüyoruz" demesiyle netlik kazandı burada asıl gaye hem şahısların hem tüzel kişilerin yurt dışında ciddi miktarda finansal varlıklarının tespiti neticesinde finansal varlıkların Türkiye ye önümüzdeki dönemde daha fazla gelmesini kolaylaştırmak için de bir Varlık Barışı çalışmasının başlatılmasıdır. Yurt dışında 130 milyar dolar civarında bir para varlığından söz edilerek bunun da 45-50 milyar dolarının Amerika da bulunduğu belirtilmiştir tüm bu paraların takip altında olması bilinmesi nedeniyle Özellikle Yurtdışındaki servetlerini Türkiye ye getirmek isteyenler için bir takım düzenlemeler başlatılmıştır. Hatırlanacağı üzere 2008 yılında çıkarılan benzer kanunla istenilen sonuç alınamamıştı. O kanunda Yurtiçinden ekonomiye kazandırılan varlık matrahı üzerinden % 5 oranında, Yurtdışından ekonomiye kazandırılan varlık matrahı üzerinden ise % 2 oranında varlık barışı vergisi alınmıştı. Yasadan faydalanmak isteğinde olanlar gerçek anlamda Varlık Barışı kapsamında toplam 48,1 milyar liralık beyan yapılmış bu beyan üzerinden yaklaşık 1 milyar 566 milyon liralık vergi tahakkuku düzenlenmiş bu tahakkukların 1 milyar 58 milyon lirasının tahsil edildiği belirtilmiştir ilk varlık barışındaki oran %48’ken ikincisinde %73’lere çıkmıştır, bununda sebebi güven konuyu iyi anlama ve bilgilendirilmeden geçmiştir o tarihlerde tüm dünyada ekonomik krizler varken doğal olarak istenilen sonuç gerçekleşmemiştir.

Yeni yapılan çalışmalar sonucunda şekillenecek Kanunu içeriğinde şu an birikmiş vergi ve prim borçlarına kısmi af ve ödeme kolaylığı, ihtilaflı vergi borçlarına şekil ve şartlarına göre indirim ve 18 -36 aylar içersinde ödeme planı düzenlenmesi Belgesiz malların, K.D.V’si ödenmesi İşletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan makine, teçhizat ve demirbaşların”, düşük oranda K.D.V ödenerek beyan edilmek suretiyle kayıtlara dahil edilmesi stok mevcudu kasa mevcudu ve “ortaklardan alacaklar” hesaplarının belli bir oranda vergi ödenerek düzeltilmesi düşünülmektedir. Özellikle 5811 sayılı Varlık Barışı adlı Kanunla ilgili 5917 sayılı kanunla ve 6111 sayılı kanunla bir takım düzenlemeler ve değişiklikler yapılmıştır. Yeni yapılması planlanan Varlık Barışı bir barış niteliğinde olmamalı bir af niteliğinde olmalıdır. Yapılacak incelemelerde ne derece yeterlilik sağlayacaktır. Aftan faydalanacak Mükellefleri neler beklemektedir? Bunların hepsini önümüzdeki 15-20 Günlük Zaman sürecinde göreceğimizi ümit ediyorum. Çünkü Kanunun 2 Ay gibi bir sürede tamamlanması ve Meclise sunulacağı bilgileri Kamuoyuna dolaylıda olsa bildirilmiştir.

 

                                                                                             18.04.2013

İLKE MALİ HUKUK - ATİLA KOÇER